10 tips om te besparen op je transportkosten

 

10 tips om te besparen op je transportkosten

Transport is voor veel bedrijven een behoorlijke kostenpost. Om je logistieke kosten te verlagen, kun je denken aan het wat vaker verzamelen van verzendingen en het efficiënter verpakken van goederen. Maar vergeet ook het belang van automatisering niet.

We hebben 10 tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om te besparen op transportkosten

1. Verzamel de verzendingen
Dit wordt ook wel consolideren genoemd. Om zo goedkoop mogelijk te kunnen leveren, is het van belang dat de laadruimten van bijvoorbeeld vrachtwagens, bedrijfsbussen of boten goed worden benut. Dat kost je minder mankracht en transportkosten. Te vaak gebeurt dit nog niet en dat is zonde. Je kunt daarom beter zendingen voor verschillende klanten in één zending consolideren.

2. Verpak je goederen efficiënt
Natuurlijk wil je je goederen niet beschadigen tijdens het transport, dus bescherm je ze door ze goed in te pakken. Maar vaak pakken mensen hun producten te goed in, gebruikmakend van te veel materiaal. Kijk hier dus kritisch naar, wellicht dat je je goederen met minder verpakkingsmateriaal kunt vervoeren. Denk er ook eens over na om verpakkingsmateriaal te hergebruiken. Dat scheelt.

3. Analyseer de productbescherming van je verpakking
Stel dat je producten met regelmaat beschadigd uit het transport komen. Je kunt laten onderzoeken of de schade verpakkingsgerelateerd is. Het kan zijn dat een minimale aanpassing aan de verpakking al voldoende is om toekomstige beschadingen te voorkomen.

4. Gebruik verschillende vervoersmiddelen
Voor de ene zending is het belangrijk dat deze op de goedkoopst mogelijke manier wordt geleverd, voor de andere zending moet de levering juist snel. Kijk daarom goed naar welk transportmiddel hierbij past. Flexibeler worden in het gebruik van transportmiddelen kan je helpen om de kosten te compenseren.

Intermodaal transport is daarbij ook een optie: maak eens gebruik van een combinatie van bijvoorbeeld vrachtvervoer en spoorvervoer. Dat is het onderzoeken waard.

5. Plan op tijd om spoedtoeslagen te voorkomen
Een gedegen voorbereiding is belangrijk om niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Als vrachtwagens ongecoördineerd aankomen op bijvoorbeeld fabrieksterreinen, ontstaan er files. Deze langere wachttijden hebben toeslagen en hogere transportkosten tot gevolg. Besteed ook aandacht aan eventuele taalbarrières, zodat je misverstanden zoveel mogelijk uitsluit.

6. Voorkom vergeefse bezoeken
Maak met de klant goede afspraken voor het leveren van de goederen. Als de chauffeur aankomt bij de klant en deze is niet aanwezig, dan is dat zonde van de kosten. Ook als de transportroute niet bereikbaar is, maak je onnodige kosten. Een goede voorbereiding aan de voorkant kunnen deze vergeefse bezoeken behoorlijk beperken.

7. Realiseer een zo effectief mogelijke handeling
Als je toch bezig bent met de beste oplossing voor het verpakken van je goederen, denk dan ook meteen na over hoeveel manuren je er nu eigenlijk mee kwijt bent. Dat geldt ook voor het misschien wel onnodig verplaatsen van je producten in het magazijn.

8. Automatiseer je logistieke proces
Om kosten en tijd te besparen, is automatisering erg belangrijk. Gegevens moeten up to date zijn en het is handig om te zien wat een klant eerder aan je heeft gevraagd. Om steeds handmatig dingen te moeten invoeren doet de productiviteit geen recht. Het vergroot ook de kans op fouten. Als je je zendingen kunt volgen vanaf het moment dat ze de deur verlaten tot het moment dat ze door de klant worden ontvangen, kun je in de keten bijvoorbeeld zien waar het goed gaat en waar niet. Zo weet je meteen waar je efficiënter kunt zijn.

Het verlagen van de verzendkosten is vaak het eerste waar je aan denkt als je je logisitieke kosten wilt reduceren. Juist op het vlak van automatisering kan er echter meer bespaard worden.

9. Zoek een partner die goede connecties met vervoerders heeft en hierdoor scherpe prijzen kan rekenen
Zoals De Transportmakelaar! We kunnen je helpen om je logistieke kosten te verlagen. We maken gebruik van een goed en betrouwbaar netwerk.

10. Doe de gratis transportscan
En last but not least: schakel de transportscan in op onze website. Deze scan geeft je een eerlijk advies over je huidige transporttarieven.